Kannattaako hankkia auto osakeyhtiöön?

Auto on iso menoerä, jonka eurot mielellään minimoisi. Aloitan kahden blogin sarjan, jossa käsittelen auton hankkimista yritykseen ja sen kannattavuutta. Onko mitään hyötyä siitä, että auto on firman nimissä? Tässä ensimmäisessä blogissa pohditaan auton hankkimista osakeyhtiölle ja toisessa toiminimen tilannetta.

Osakeyhtiöyrittäjä voi valita, hankkiiko auton joko osakeyhtiön nimiin tai omiin nimiinsä riippumatta sen käytöstä yksityisajon ja yrityksen ajon välillä. Koska auto on erittäin kallis hankinta ja sen ylläpito maksaa paljon, kannattaa kuitenkin ensin tarkasti pohtia auton tarvetta. Kun auto on päätetty hankkia, pohditaan sen vaikutuksia yrityksen talouteen.

Auto osakeyhtiön tuloverotuksessa

Jos auto on hankittu osakeyhtiön nimiin, kaikki autoon liittyvät kulut voidaan vähentää osakeyhtiön verotuksessa. Mikäli autoa käytetään pelkästään yrityksen liiketoimintaan liittyviin ajoihin, autoa kohdellaan kuin mitä tahansa muutakin vähennyskelpoista hankintaa osakeyhtiössä. Tämä koskee myös arvonlisäveroa, joka on tällöin vähennyskelpoinen.

Entä jos osakas käyttää autoa yksityisiin ajoihin?

Jos osakas ajaa osakeyhtiön omistamalla autolla omia henkilökohtaisia ajojaan, kuten työpaikan ja kodin välisiä matkoja, syntyy osakkaalle palkkatulona verotettava autoetu. Jos osakas haluaa, hän voi myös maksaa yhtiölle korvauksen auton käytöstä, jolloin autoetua ei synny. Korvaus lasketaan käyttämällä verohallituksen vuosittain ilmoittamia verotusarvoja.

Auton ostaminen yritykseen vaatii asioiden huomioimista. Mm. yritysmuoto, tulosverotus ja arvonlisäverotus ovat tärkeitä.

Ennen auton hankkimista osakeyhtiöön kannattaa huomioida muutamia asioita.

Entäs sitten arvonlisävero?

Osakeyhtiöön hankitun auton vähennyskelpoisuus arvonlisäverotuksesta riippuu ensinnäkin siitä, onko kyse henkilö- vai pakettiautosta. Jos hankit yritykseen henkilöauton, se on aina verottajan tarkemmassa syynissä. Tässä tapauksessa et voi ajaa autolla lainkaan yksityisajoa, vaan auton on oltava kokonaan yrityksen käytössä, jotta arvonlisävero on vähennyskelpoinen. Myöskään auton käyttöön liittyvät kulut eivät ole arvonlisäverotuksessa vähennyskelpoisia, vaan ne ovat yrityksen kuluja. Koska henkilöautot ovat harvoin vain yrityksen käytössä (poikkeuksia mm. taksit ja autokoulujen autot), on harvinaista, että niihin liittyvä arvonlisävero on vähennyskelpoinen.

Pakettiauton arvonlisäveron saa kai sentään vähentää?

Mikäli hankit yritykseesi pakettiauton, sillä voit ajaa myös yksityisajoja menettämättä kokonaan vähennysoikeutta arvonlisäverotuksessa. Tällöin on seurattava kilometrejä ajopäiväkirjalla, jonka avulla eritellään yksityisajot ja yrityksen toimintaan liittyvät ajot. Lisäksi pakettiauton olisi oltava yrityksen liiketoiminnassa tarpeellinen. Auton hankintahinnasta ja käyttökustannuksista on arvonlisäverovähennyskelpoista se osuus, joka liittyy yrityksen toimintaan liittyviin matkoihin.

Entä jos hankin leasing-auton?

Auton ”liisaaminen” voi olla joskus järkevää mm. siitä syystä, että auto ei sido yrityksen pääomaa. Arvonlisäverotuksessa myös leasing-auton vuokraan sisältyvän arvonlisäveron vähennyskelpoisuus määrittyy samalla tavalla kuin yritykseen ostetun henkilöauton tai pakettiauton. Esimerkiksi liisatun henkilöauton osalta vähennysoikeutta ei ole, jos sitä käytetään vähänkin yksityiskäyttöön.

Autoetu ja arvonlisäverotus

Jos osakkaalla on yrityksessä autoetu, yritys maksaa auton kustannuksia myös yksityiskäytön osalta, joka ei ole arvonlisäverotuksessa vähennykseen oikeuttavaa käyttöä. Tällöinhän auto on useimmiten muutenkin henkilöauto, jolloin vähäinenkin yksityisajo on vähennyskelvotonta arvonlisäverotuksessa. Näin olen autoetuautosta ei voi vähentää arvonlisäveroa.

Henkilöauton hankkiminen osakeyhtiööni vaikuttaa työllistävältä ja verotuksellisesti raskaalta. Entä jos pidänkin auton omissa nimissäni ja veloitan osakeyhtiötä työajoista?

Osakeyhtiössä tämä on aina mahdollista ja usein kannattavaa erityisesti silloin, jos työajoa syntyy paljon. Otetaan tästä esimerkki.

Osakeyhtiön osakas ajaa vuonna 2023 omalla autollaan 30 000 km yrityksen ajoja mm. asiakkaiden luona vieraillakseen. Verohallinnon päättämä kilometrikorvaus on 0,53 euroa vuonna 2023. Osakas voi veloittaa matkalaskuilla yritykseltä yhteensä 0,53 x 30 000 = 15 900 euroa vuonna 2023. Tällöin osakas maksaa itse kaikki autoon liittyvät kulut. Näin ollen rahallisen hyödyn maksimoidakseen hänen kannattaa ajaa mahdollisimman edullisella autolla, joka kuluttaa vähän. Tällöin voi olla mahdollista, että yrityksen ajot kattavat pitkälti auton käyttökustannuksia ja myös henkilökohtaisia ajoja. Toki yrityksen ajojen kilometrejä on seurattava ja niistä on tehtävä asianmukaiset matkalaskut, jotta yrityksen kirjanpitoon saadaan kunnolinen tosite. Mitään auton menoja ei voi kirjata yrityksen kuluiksi, mutta kilometrikorvaukset ovat vähennyskelpoisia kuluja osakeyhtiölle. Ne voi myös usein laskuttaa asiakkailta.

Ajan vähän yrityksen ajoa. Mikä on tilanne silloin?

Tällöin kannattaa laskea, olisiko auton hankkiminen yritykseen kannattavaa. Tilanne voi olla esimerkiksi tällainen:

Osakeyhtiöön ostetaan henkilöauto, jota käytetään pääosin osakkaan henkilökohtaiseen ajoon. Tällöin osakkaalle syntyy autoetu, joka on hänelle ennakonpidätyksen alaista palkkaa. Autoetu siis lisää osakkaan maksamia veroja ja kasvattaa veroprosenttia. Autoetu voi olla joko vapaa autoetu tai auton käyttöetu ja sen määrä lasketaan verohallinnon ohjeiden mukaisesti. Vapaa autoetu tarkoittaa, että yritys maksaa kaikki auton omistamisesta ja käytöstä aiheutuvat todelliset kustannukset. Käyttöetu taas tarkoittaa sitä, auton käyttäjä maksaa itse polttoainekulut.

Osakeyhtiö voi vähentää tuloverotuksessa auton kustannukset, mutta autoedun määrää ei. Myöskään arvonlisäveroa ei voi vähentää yksityiskäytössä olevasta henkilöautosta. Yritykseen hankittu auto sitoo myös yrityksen rahoja ehkä tuottavammilta sijoituskohteilta. Jos yrityksen rahatilanne on hyvä, ja osakas ajaa autolla paljon yksityisajoja, mutta vähän firman ajoja, voi joissain tilanteissa olla kannattavaa pitää autoa yrityksen nimissä. Erot yksityisen omistuksen ja yrityksen omistuksen välillä ovat usein kuitenkin melko pieniä, mikä lienee verottajan tarkoituskin.

Yhteenveto auton hankkimisesta osakeyhtiöön

Jos autolla ajetaan paljon yrityksen ajoa, ja se on henkilöauto, on useimmiten kannattavaa pitää auto osakkaan omissa nimissä. Verovapaa kilometrikorvaus on erityisesti kohtuuhintaisella ja vähän kuluttavalla autolla kilpailukykyinen. Myös sähköautolle korvaus on ainakin toistaiseksi samansuuruinen. Kilometrikorvaus on lisäksi osakeyhtiön tuloverotuksessa vähennyskelpoinen kulu.

Yrityksen nimissä kannattaa pitää pakettiauto, jolla ajetaan pääosin yrityksen liiketoimintaan liittyvää ajoa. Näiden ajojen osalta myös arvonlisävero on vähennyskelpoinen.

Muissa henkilöautoon liittyvissä tilanteissa kannattaa aina pohtia ja laskea, onko syytä ostaa autoa firman omistukseen. Verottajan lähtökohtana on se, että auton siirtäminen yrityksen omistukseen ei tuota merkittävää etua. Sen sijaan se voi aiheuttaa ylimääräistä työtä liittyen yrityksen kirjanpitoon ja palkanlaskentaan. Toki muutkin asiat, kuten yrityksen tai henkilökohtainen rahatilanne, vaikuttavat päätökseen.

Kiitos sinulle, joka jaksoit lukea tänne asti. Käsittelen seuraavassa blogissani auton hankintaa toiminimiyritykseen.

 
Jyrki Parviainen

KTM, yrittäjä, lehtori

https://calculus.fi
Edellinen
Edellinen

Auto toiminimiyritykseen?